Összefoglaló a marbachi ISG Európa-championátusról

ISG Európa-championátus 2019. augusztus 2-4.

A 17 tagország Shagya arab tenyésztőit tömörítő Nemzetközi Társaság (ISG) minden két évben rendez tenyészszemlét, amit Europachampionatusnak neveznek.

Az idei évben a rendezés jogát a két német arab lóval foglalkozó egyesület közösen nyerte el, mely azért is örvendetes, mert a korábbi ellentéteket félretéve ismét összefogtak, hogy rendezvényük sikeres legyen.

A megfelelő helyszín kiválasztása fél siker. Marbach egy több mint 500 éve, 1514-ben alapított, Baden-Württemberg ékköveként védett és támogatott ménes, amely az UNESCO által is védetté nyilvánított bioszféra rezervátum közepén a „Schwäbische Alb” erdeivel határolva 750 méterrel a tenger szintje felett szolgálja a német lótenyésztést.

marbachi ménes csikós kancái

Négy hagyományos lófajtát tenyésztenek, amelyből az egyik az arab telivér. A weil-i ménes örököseként 20 tenyészkancával és szaporulatával, itt is mind a mai napig változatlan elvek alapján végzik génmegőrző munkájukat. Méntelepként, ló- és lovas képzési központként, termékenyítő állomásként, ménvizsga helyszínként szinte a „lóipar” teljes egészét láthatjuk itt a legmagasabb szinten. Military pályájuk egyedülálló, ugyanitt fogathajtó világversenynek is adtak már helyt, 1000 hektáron gazdálkodnak, főleg takarmányt termelnek.
A tenyészszemlén 7 ország 26 tenyésztőjének több mint félszáz lova közül választottak évjáratonként osztálygyőztest, osztálygyőztesekből és a második helyezettekből pedig nemenként egy fiatal és egy idős bajnokot.
Az öt bíró (Lea Ernst, Svájc, Franz Hoppenberger, Ausztria, Michal Horny, Szlovákia, Diether von Kleist, Németország, Rombauer Tamás, Magyarország) közül egyszerre három bírált, természetesen a saját tenyészetéből érkezőt nem bírálta a bíró.
Hazánkat sajnos csak Bábolna képviselte, innen öt ló érkezett Marbachba.

Gazal XXIII-1 (18)

Az éves méncsikók osztályát Gazal XXIII (Lenkoran)-1 szürke bábolnai méncsikó biztosan nyerte 7,38 ponttal, majd a Championátusban egy hároméves pej Koheilan vonalú, cseh tenyésztésű, de német tulajdonban álló Shengo Khaliff nevű mén mögött Reserv-Champion címet nyert.

 

Fiatal kancáknál nem szereztünk helyezést, igaz nem is indultunk.
27. startszámmal O’Bajan XXVI-6, 2011-ben született szürke kanca egy nagyon erős, 11 lovat felvonultató osztályban 7,86 ponttal második lett, így jogosult lett a döntőben való részvételre. A 11 éves és idősebb osztályban induló 294 O’Bajan Basa, amely 2008-ban született, rekord pontszámmal 8,95-el osztálygyőztes lett, majd később bajnok kanca címet is nyert.

Gazal XIX-2 (’06) (XXIV tm)

A 11 éves és idősebb mének osztályát a szenzációs formában lévő Gazal XIX-2 (XXIV tm.), 2006-ban született Páris fiú nyerte 8,62 ponttal, és a bajnokságban sem akadt legyőzőre, sőt a kiállítás legszebb ménjévé is megválasztották. Ezt a címet kancák esetében Januska, egy 2016-ban született Thamias-Jamila származású svájci tenyésztésű és tulajdonú ló érdemelte ki.

 

 

A négy bajnoki címből a 4 éves és idősebb kategóriában mind a mének, mind a kancák között bábolnai ló lett a bajnok, míg az 1-3 éves kategóriában a méneknél Reserv Champion címet nyertünk, amelyben nagy szerepet játszott felvezetőink rutinja. Köszönet jár Arany Anitának, Vaskó Tamásnak és Tóth Olivérnek, aki Molnár László sérülése miatt állt helyt.

Rombauer Tamás

294 O’Bajan Basa – Bajnok senior kanca

Az osztályeredmények és a Championátus eredményei az alábbi linken elérhetőek: Gesamtergebnisse-ISG-Championat (1)

A Championátus fotósa Gudrun Waiditschka, az Arabian Horses In The Focus magazin szerkesztője. A fotóalbum még feltöltés alatt áll, de megtekinthető az alábbi honlapon: Marbach – ISG Europa-ChampionatChampionátus képei