Ménvizsga, 2022. október 14-15.

1.) A Shagya arab fajta rekonstrukciós pályázat adta forrást szeretnénk teljes egészében felhasználni úgy, hogy megfeleljünk a pályázat minden feltételének.

Lehetőséget találtunk arra, hogy az ez évi fedeztetések árát is átvállalja egyesületünk. Azokat a tenyésztőket tudjuk segíteni, akik nem saját ménnel fedeztették kancájukat, és a fedeztetési díjról számlát kaptak, és ők maguk ezt a díjat tovább tudják számlázni felénk.
Csak azon mének fedeztetési díját vállaljuk át, amelyek a ménlistán szerepelnek, ménvizsgát tettek, vagy arab telivérek esetén elismertek voltak Shagya arabra is. Pályázni a kifizetett számla másolatával, a fedeztetési jegy másolatával lehet, elektronikus levélben. Az elbírálást követően a Tagnak számlát kell kiállítani az Egyesület felé, melyet
átutalunk a Tagoknak. Határidő az elszámolás miatt 2022 augusztus 15.

2.) A Ménvizsgát 2022 október 14-15-én tartjuk Bábolnán. Akik még nem adták le jelentkezésüket, azok ezt a MALE honlapjáról letölthető formanyomtatvány kitöltésével 2022 augusztus 15-ig megtehetik. (A jelentkezési határidő június 1 volt.)

A pandémia miatti vészhelyzet miatt eltekintettünk a ménvizsga folytatásától, illetve indokolt esetben a ménjelöltek felmentést kaptak. Az ilyen esetben kiadott tenyésztési engedélyek 2023-ban már érvényüket vesztik, így kérem a méntulajdonosokat, hogy a Tenyésztési Szabályzatunknak megfelelően járjanak el. Ennek betartását a NÉBIH ellenőrzi, amíg a szabályzat nem változik, addig annak betartása ránk nézve kötelező. Arab telivérek esetében két feladat, Shagya arabok részére három részfeladat teljesítése esetén fejeződik be a ménvizsga folyamata. A ménvizsgát 3 éven belül be kell fejezni, különben a tenyésztési engedély nem kiadható. (Lásd: Tenyésztési Szabályzat, www.arablo.hu ).Kérem a honlapon szereplő ménlistán tájékozódjanak, mely ménnek van vizsgakötelezettsége.

A szabadon ugratás feladat teljesítését az elnökség felfüggesztette, erre nem kell készülnie a ménjelölteknek. A tapasztalatok figyelembevételével döntünk a feladat további sorsáról.