Magyar Lóért Díjjal tüntették ki távlovasainkat

Az MLOSZ 2023. április 14-én tartott közgyűlésén a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesületének felterjesztését követően Fekete Patrícia és Szösz Letícia távlovasokat MAGYAR LÓÉRT Díjjal tüntette ki a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége.

Egyesületünk a „Magyar Lóért” díjra a 2023. évi Távlovas Világbajnokságon helyezést elért Lovasokat és lovakat jelöli – áll a MALE előterjesztésében. A tavalyi évről az ideire elhalasztott Felnőtt Távlovas Világbajnokság rendezését az Egyesült Arab Emirátus vállalta. A kevésbé ismert Boutheeb -i pályán nehéz domborzattal tarkított, olykor mély homokban 23 csapat 122 lova állt starthoz. A Világbajnokságon hazánkat egy szinte teljesen új összetételű fiatal magyar csapat képviselte.

A sivatagban az embert és lovat is próbára tevő körülmények között mindössze 44-en (37%) fejezték be a versenyt, köztük Fekete Patrícia, aki Gazal XXII-4 (2011, 5181 Gazal XXII x 281 O’Bajan XXIV-1), a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által tenyésztett shagya arab kancája nyergében legjobb magyarként a 19. helyen ért célba 16,1 km/órás átlagsebességgel. Mellette Szösz Letícia Koheilan Szilaj P (2007, 4142 Koheialn XIII x El Italia B) nevű, Parti Imre által tenyésztett shagya arab heréltjével a 22. lett, 15,7 km/h-s átlagával.

A többi magyar induló, Gosztolai Zsanett (lova a Rencsár Ménes által tenyésztett Shagya Bia – 2013, 5103 Shagya VII Shagay x Jussuf Bagira), Marcsó Zsófia (O’Bajan Boulos nevű lovával, akit a Nakicer Kft tenyésztett, 2012, 4130 O’Bajan XXVIII Basa x Mersuch Bettina) és Mihók Orchidea (orosz tenyésztésű, Poldi nevű arab telivérjével, 2012, Madiar x Pliushka) sajnos kiesett.

A Világbajnokság nehézségét jól mutatja, a 122 lovasból mindössze 44 tudta befejezni a távot, ez 36%-ot jelent. 5 lovasunk közül négy őshonos Shagya arab kancán, illetve herélten bizonyította a fajta kiválóságát.

Köszönet illeti Fekete Róbert szövetségi kapitányt, Dr. Varga Katalint és Dr. Maza Norbertet, akik a csapat munkáját segítették, valamint a Távlovas szakág és a Magyar Lovas Sportszövetség segítségét.

7 év után ismét magyar csapat indult a Távlovas Világbajnokságon, magyar lovakkal, és fiatal versenyzőkkel melyek mögött egyedüli támogatóként a lelkes családok állnak.

Mindezek ismeretében a Magyar Lóért Díjra Fekete Patríciát, Szösz Letíciát és lovaikat javasoljuk – ismertette a MALE közleményét a díjátadón Bélley Márta, az MLOSz főtitkára.

Galéria