Lovas rendezvények fokozott hatósági ellenőrzése

A Nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatója

Az idei évben a lovak fertőző kevésvérűségének járványügyi helyzetéről fokozott az érdeklődés az érdekeltek, a szakmai szervezetek és a sajtó részéről egyaránt. Ezen körülmények ugyan növelik a mintavételi fegyelmet, azonban sajnálatos módon hozzájárulnak az indokolatlan aggodalom fokozódásához is. Az utóbbi folyamat negatív következményekkel jár a magyarországi lovas rendezvények szervezésére, illetve a magyar lovasok nemzetközi részvételét is nehezíti, noha szakmai és hivatalos oka nincs a túlzott korlátozások bevezetésének.

Pontos, szakmailag releváns és közérthető információk szolgáltatásával lehet csak elérni, hogy az országban a betegség elleni védekezés szintje a megfelelő mértékbe kerüljön és Magyarország nemzetközi megítélése a lovas társadalom részéről kedvező maradjon. Ezért a NÉBIH honlapján a közérdekű információk elérhetőek és folyamatosan frissülnek: http://portal.nebih.gov.hu

A lovas rendezvények és állatvásárok alkalmával a hatósági kollégák fokozottan fogják ellenőrizni a következőket:

  • Állatvásár, -piac, -kiállítás, -verseny esetében a 41/1997. FM rendelet 1. számú melléklet (Állategészségügyi Szabályzat) 61.-67.§. szerint került-e engedélyezésre. A rendezvényeket csak hatóság felügyelete mellett lehet megtartani.
  • Állatvásárba, -piacra, -kiállításra, -versenyre érkező lovat a lóútlevél alapján azonosítani kell, a diagram, a jegyek, bélyegek, illetve a lóútlevélben szereplő elektronikus azonosító jel száma és a lóban található leolvasott chip számának összeegyeztetésével.
  • A lóútlevél minden egyes oldalának, beleértve az UELN szám feltüntetésének ellenőrzése. Hamisításra, jogtalan bejegyzésre utaló legkisebb gyanú esetén a hatóság megteszi a szükséges intézkedéseket.
  • Élőállat-vásárra lovat bevinni, behajtani, lerakni, csak 30 napon belül elvégzett és negatív eredményű szerológiai vizsgálat birtokában lehet. Alapvető követelmény a szállítást megelőző 30 napon belüli, negatív Coggins-teszt meglétének ellenőrzése. Itt is nagyon fontos az intézeti eredményközlő alapján vizsgálni a vérvizsgálati eredmény és a ló közötti kapcsolatot.
  • Lóversenyre, kiállításra, tenyészszemlére lovat csak 1 éven belül elvégzett és negatív eredményű szerológiai vizsgálat birtokában lehet. Ezen lovak esetében a lóútlevél VII. szakaszának kell tartalmazni a vizsgálat adatait. A vizsgálatok igazolása eredményközlővel csak kivételes esetekben fogadható el, és ebben az esetben az ellenőrzést végző hatósági (jogosult) állatorvos a lóútlevélbe köteles bevezetni a vizsgálatra vonatkozó adatokat.

A hatóság a lovas rendezvényeken és állatvásárokon fokozottan fogja ellenőrizni a lovak megfelelő azonosítását, az előírt vizsgálatok megtörténtét, és ezek megfelelő dokumentáltságát. Mindezen intézkedések az egészséges lovak egészségvédelme érdekében történnek.

A járványügyi helyzet továbbra sem romlott az elmúlt évekhez képest, de az állattartók jogszabálykövető magatartása elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarország meg tudja őrizni a kedvező járványügyi státuszát.