Egyesületünk közhasznú egyesület, így jogosult a felajánlott adójuk 1 %-ának befogadására. Kérjük, ha céljainkkal egyetértenek, és ezek megvalósulását segíteni kívánják, rendelkezzenek adójuk 1%-ának felajánlásával. Az adóbevallásuk megfelelő rovatába írják be: "Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete, adószám: 19147376-2-11"

Lovas rendezvények fokozott hatósági ellenőrzése

2015. június 17.  •  Hírek

A Nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatója

Az idei évben a lovak fertőző kevésvérűségének járványügyi helyzetéről fokozott az érdeklődés az érdekeltek, a szakmai szervezetek és a sajtó részéről egyaránt. Ezen körülmények ugyan növelik a mintavételi fegyelmet, azonban sajnálatos módon hozzájárulnak az indokolatlan aggodalom fokozódásához is. Az utóbbi folyamat negatív következményekkel jár a magyarországi lovas rendezvények szervezésére, illetve a magyar lovasok nemzetközi részvételét is nehezíti, noha szakmai és hivatalos oka nincs a túlzott korlátozások bevezetésének.

Pontos, szakmailag releváns és közérthető információk szolgáltatásával lehet csak elérni, hogy az országban a betegség elleni védekezés szintje a megfelelő mértékbe kerüljön és Magyarország nemzetközi megítélése a lovas társadalom részéről kedvező maradjon. Ezért a NÉBIH honlapján a közérdekű információk elérhetőek és folyamatosan frissülnek: http://portal.nebih.gov.hu

A lovas rendezvények és állatvásárok alkalmával a hatósági kollégák fokozottan fogják ellenőrizni a következőket:

A hatóság a lovas rendezvényeken és állatvásárokon fokozottan fogja ellenőrizni a lovak megfelelő azonosítását, az előírt vizsgálatok megtörténtét, és ezek megfelelő dokumentáltságát. Mindezen intézkedések az egészséges lovak egészségvédelme érdekében történnek.

A járványügyi helyzet továbbra sem romlott az elmúlt évekhez képest, de az állattartók jogszabálykövető magatartása elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarország meg tudja őrizni a kedvező járványügyi státuszát.