Kovács Judit az Egyesült Államokban bírált

A meghívásról…

A PShR (Performance Shagya Arabian Registry – Teljesítményalapú Shagya-arab tenyésztő Egyesület)  részéről Anke Brander elnök és Linda Rudolphi tenyésztésvezető meghívására dr. Walter Huber társaságában volt alkalmam az USA-ban szemlézni az ottani shagya és félvér állományt. Az egyesület három helyszínen rendezett sajátteljesítmény- és küllemi bírálatot, Illinois államban Geneseoban, Virginiában Nokesvilleben és Californiában Norcoban.

WineGlass Vino 31 NU9A1153

WineGlass Vino a szabadonugróban (Budapest Sh – WineGlass Vintage ox) Fotó: Tim Kemmis

Mindhárom helyszínen a PShR sajátteljesítmény-vizsgálati szabályzata szerint zajlott a program, amelyet az ISG előírásaihoz illeszkedve állítottak össze.

A szemle leginkább a mi ménvizsgáinkhoz hasonlított, állatorvosi ellenőrzés után a lovak küllemi és mozgásbírálaton, szabadon ugrásban, nyereg alatti munkában és vérmérsékletteszten vettek részt.

2015_0523USA0352_Rodinn

Rodinn sh. mén 2001. (KS. Rubin – Wiktorias Moment ox) Fotó: Kovács Judit

Utóbbi során a lovak reakcióját számukra váratlan helyzetekben is vizsgáltuk, pl. hirtelen felhangzó dobszó, velük szemben kinyitott esernyő vagy a földön zsinóron elhúzott nejlonzacskó segítségével.

Mindhárom helyszínen szemmel láthatóan komolyan vették a lovak felkészítését, szembetűnő volt a kezességük és a felvezetőhöz való bizalmuk.

Hogy áll a tenyésztés?

2015_0523USA0373_Awards_CA

Eredményhirdetés Californiában Fotó: Kovács Judit

A látott lovak három fajtacsoportba tartoztak: shagyák, félvérek és a shagya-arabban jóváhagyott arab telivérek. Amerikai érdekesség, hogy a félvérek között olyan arab vérhányaddal rendelkező magyar félvérek is bemutatásra kerültek, akik felmenőiben a II. Világháború után jóvátételként az USA-ba került gidrán, kisbéri vagy furioso ősök is megtalálhatók. Ezeket a lovakat magyar félvérként regisztrálják és jó értékmérő tulajdonságaiknak köszönhetően ugyanúgy megbecsülik, mint a shagyákat.

A tenyésztésüknek jót tesz az egyesület elveiben és nevében is megfogalmazott aktív lóhasználat, vagyis a lovak kipróbálásán keresztül fontos tenyésztési információk birtokába is juthatnak az egyes ménvonalakban és kancacsaládokban rejlő tehetségekről, a genetikai potenciálról. Hiszen ha csak heverőtartásban tartanák a lovakat és nem próbálnák ki őket, ezek a lehetőségek rejtve maradnának. A kipróbálás témakörében igen fontosnak tartom, hogy nemcsak a mének, hanem a kancák és a heréltek is részt vettek a teljesítményvizsgákon.

Milyenek a lovak?

2015_0523USA0384_KS_Rubin

KS. Rubin (Paris – Rasga) Kathy Voyer tulajdonossal Fotó: Kovács Judit

A lovak külleme európai összehasonlításban is megállja a helyét annak ellenére, hogy ott kisebb a populáció. A szemlén részt vett lovak szinte kivétel nélkül távlovaglásban versenyeztek igen eredményesen, ami meglátszott a széles és mély mellkasukon, valamint a jól izmolt farukon. A rendszeres munka a viselkedésükön is észrevehető volt: könnyen kezelhetőek voltak, nem ellenszegültek, a váratlan helyzetekhez gyorsan alkalmazkodtak. (Virginiában pl. az állatorvosi tesztet – a patavizsgálatot is beleértve – egy szülés előtt 3 héttel álló doktornő végezte. )

Mire használják a lovaikat?

A távlovaglást már említettem. Jó felkészítési programot követően 100 mérföldes (!) versenyeken is indultak.  A shagyában náluk elfogadott arab telivéreknél pedig előfordult a korábbi galopp kipróbálás is.

Összességében nagyszerű volt megtapasztalni, hogy nemcsak a lovaikat kedvelik, hanem őszintén érdekelte őket a fajta eredete, történelmi háttere is, ezért mindegyik helyszínen tartottunk a fajtát bemutató prezentációt is.

A szemlékre vendéglátóink igen alaposan és szakszerűen készültek, nagyon lelkes szervezőcsapat állította össze a programot és készítette fel a lovakat, öröm volt velük együtt dolgozni!

Kovács Judit

PShR Midwest Inspection Awards NU9A1248

Midwest Inspection Award – Eredményhirdetés közép-nyugaton Fotó: Tim Kemmis