Körlevél, 2022. december

Tisztelt Tagtársak!

A NÉBIH illetékesei kérését is tolmácsolom, mikor arra kérem Önöket, hogy az ünnepekre tekintettel ne hagyják az utolsó pillanatra lovuk tartásának bejelentését, a mellékelt megújult nyomtatványon. Jelzem, hogy az őshonos pályázat esetén sikerrel csak azok pályázhatnak, akik lova a pályázó tartásában állt 2022 december 31-n., és a fajta bejegyzése is szerepel az OLIR Lóútlevél tábláján. A tartónak természetesen rendelkeznie kell záradékolt „Támogatott szolgáltatást igénybevételére irányuló” kérelemmel.

A nyomtatványokat letölthetik a www.arablo.hu honlapunkról, a NYOMTATVÁNYOK menüpontban találják. Kérem, hogy még ez évben rendezzék lovuk hatósági nyilvántartását, hogy minél többen élhessenek a támogatás adta lehetőségekkel.

A Shagya arab rekonstrukciós program elszámolását benyújtottuk, az ellenőrzés tart. A program keretében 254 adag fagyasztott spermát állítottunk elő, a legjobbnak tartott ménektől. Két évre béreltük Shahim Des Charmes fekete Shagya-arab mént Franciaországból (Gazal XXV törzsmén Magyarországon) és Pagur (Kohilan XVII tm.) arab telivér mént Ausztriából. Pagurral összesen 94, 2021-ben 59, 2022-ben 35 kancát termékenyítettek. Ebből 37 Shagya-arab, 19 arab telivér a többi gidrán, kisbéri félvér és egyéb lófajták.
Shahim Des Charmes (Gazal XXV törzsmén), 55 kancát fedezett, melyből 2021-ben 27 kancát, 2022-ben 28 kancát fedezett, melyből mind az 55 Shagya-arab kanca volt.
Nevezett ménektől a Shagya-arab és arab telivér kancák fedeztetési díját az Egyesület a támogatás lehetőségét kihasználva tagjaitól átvállalta.
2021-ben 7 tenyésztő 125 kancájának, 2022-ben 11 tenyésztő 22 kancájának fedeztetését támogattuk. A teljes beszámolót az ellenőrzés befejezését követően honlapunkon olvashatják.

Áldott Karácsonyt, és boldog új évet kívánok minden Tagtársunknak!

Üdvözlettel:
Rombauer Tamás
Elnök


Letöltés

Lófélék egyedbejelentő lapja, tartás kezdete
Lófélék egyedbejelentő lapja, tartás vége
Tájékoztató levél lótartóknak